Kuka-mutyi

2022. január 05. 18:33 - 4233

ke_p1_1.pngA megható karácsonyi beszédek, a szívhez szóló versek, a meghitt ünneplés, illetve a boldog újévi köszöntők után ideje kicsit visszacsöppeni a jelenbe. Véget ért egy év, kezdtünk egy újat. Tiszta lappal – és majd meglátjuk áprilisban, hogy új lesz-e a ceruza is hozzá, vagy marad a régi. Ilyenkor év elején az a szokás, hogy értékeljük az előző esztendőt, próbáljuk felvázolni mit is várunk a következő évtől. Mi ezt a hagyományt nem szeretnénk folytatni. Úgy gondolom elég csak végiggörgetni a cikkeinken, és megnézni a reakciókat, a kommenteket: ezek magukért beszélnek. Továbbá nem beszélve a számos üzenetről, amit privátban kapunk. Ezek megerősítenek, hogy jó az irány, amin elindultunk, és folytatjuk tovább. Ez a tervünk idén is: tartalmas cikkekkel jelentkezni, rávilágítani a szőnyeg alá söpört problémákra, beszélni a lakosság helyett, beszélni azok helyett, akik nem mernek, mert a munkahelyüket, az állásukat, a karrierjüket kockáztatják. Jó olvasni az üzeneteket, amiket küldenek az olvasóink, hogy milyen témákat érintsünk a közeljövőben. Mi az, ami bosszantja az embereket, mi az, amire megoldást keresnek. Továbbra is bíztatunk mindenkit: bátran írjanak nekünk, az anonimitást továbbra is megőrizzük, ha azt kérik.

ke_p2_1.pngA téma, amivel most foglalkozni fogunk, az megfogalmazódott bennem még a két ünnep közötti időszakban, mivel akkor kaptam kézhez a Balkányi Beszélő legújabb számát – az újsághoz csatolt mellékletben megtaláltam a 2022. évi szemétszállítási naptárat. Gondolom a Nyír-Flop Kft., ami a szemétszállítást végzi a térségben, egyeztetett a polgármesterrel, vagy az ebben illetékesekkel, hogy milyen napokon kell a szállítást megoldani. A szelektív hulladékot eddig nagyon sok éven keresztül mindig a hónap első hétfőjén vitték el. Két éve ezt megváltoztatták, aztán hol hétfőn, hol kedden vitték. Tavaly már csaknem megszoktuk, hogy keddenként kell kirakni a sárga kukát, az idén viszont bekavartak rendesen. Januárban az első szállítás 27-én, csütörtökön lesz, ami azt jelenti, hogy elvitték december első keddjén a szelektív hulladékot, meg elviszik január végén. Közel két hónapig lehet gyűjtögetni a szemetet, mire kiürítik a kukákat.

Ezt mégis, hogyan gondolták? Ki hagyta ezt jóvá?

Tavaly már foglalkoztunk egy cikkünkben a szeméthelyzettel, ami beteríti a balkányi mellékutakat, a mezőgazdasági földeket, és a nem lakott területeket. Természetesen ezzel sem foglakozott senki, mint ahogy semmivel nem foglalkoznak városunkban. Aki nem tudja elégetni, az kiviszi az erdők, fasorok mellé, és illegálisan „elhelyezi” a szemetet, mert hát mihez kezdjen vele? (A szemétégetés pedig szintén nem megoldás, hiszen az ezzel keletkező szmog, és a környezetszennyezés, ami a műanyag égése során keletkezik, sajnos visszafordíthatatlan károkat okoz Földünkön, de az egészségünkben is!)

181857831_324337642591033_7591197626661794844_n.jpg

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepkört követően keletkezik a háztartásokban a legtöbb műanyaghulladék. Meglátásom szerint nemhogy ennyire el kellene húzni a szállítást, hanem éppen ellenkezőleg: be kellene iktatni még egy plusz napot, közvetlenül az ünnepek után, amikor elviszik az összegyűlt szemetet. Sajnos Balkányban ezt is, mint minden mást átgondoltalanul, észszerűtlenül csinálták. Nem kérdezik meg az emberek véleményét, mert valószínűleg ez nem igazán érdekli a Tisztelt Vezetőséget, a Polgármester Úrról meg ne is beszéljünk. A közmeghallgatás, amit ebben az évben már nyilvánosan meg lehetett tartani teljesen titokban lett megtartva. Régebben külön szórólapon értesítették a lakosságot a közmeghallgatás időpontjáról, valamint a Facebookon (a 2020-ban gyáva módon megszüntetett városi oldalon) és a különféle médiafelületeteken hetekkel előtte közzétették, hogy mindenki értesüljön róla.  Az idén ez már nem volt így. A nyomtatott sajtóban megjelent egy sor, hogy mikor lesz a közmeghallgatás és kész. Aki elolvasta, az tudott róla, aki meg nem, az így járt. Ennek köszönhetően egy kvázi nagycsaládi hangulatban, kb. tízen vettek részt rajta, pedig úgy gondolom, hogy az emberek szívesen megkérdezték volna a polgármestert és a képviselőket az eddigi munkájukról, illetve arról, mit nem csináltak megválasztásuk óta. Nem tudok másra gondolni csak arra, hogy a fél a polgármesterünk a kérdésektől. Fél a szembesítéstől. Fél odaállni az emberek elé, és válaszolni az olykor kínos kérdésekre, amelyekre nem tud előre felkészülni. Ezért aztán összedugták a fejüket a képviselőkkel, és arra jutottak, hogy nem kell nagydobra verni ezt a közmeghallgatás dolgot, akkor hátha nem jön el senki sem. És ez terv szerint így is történt. Csak úgy, mint a szemétszállítás körüli variálással.

Egyszer eljön majd az idő, amikor már nem lehet tovább bujkálni. Ki kell állni az emberek elé, és el kell mondani, hogy miért nem halad Balkány semerre. Miért állt meg az idő a városunkban, és miért van az még mindig, hogy évtizedek óta ugyanaz a két-három ember dönt hatezer másik feje felett mindenről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://4233.blog.hu/api/trackback/id/tr7216804762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása